fredag den 10. februar 2012

Den malaysiske mad

På vores rejse gennem Malaysia har vi fået smagt på en masse forskellig lækker mad, som vi godt vil fortælle lidt om. Det malaysiske køkken er pga. århundreder med handel, kolonisering og immigration en blandet affære med inspiration især fra det kinesiske og indiske køkken.




Krydderier er chili, karryer, gurkemeje, koriander, mlemongrass, lime blade mm. Nasi (ris) eller mee(nudler) indgår i stort set alle retter. Svitser man dem med nogle krydderier og variende fyld, får man henholdsvis nasi og mee goreng - som primært er de retter, der bliver solgt i gadekøkkenerne. Anders var vild med "nasi", jeg var vild med "mee", og vi har efterhånden tygget os igennem nogle portioner af disse retter i mange varianter; med kylling, fisk, skalddyr, grøntsager...



Kylling er det foretrukne kød herovre. Svinekød har vi ikke set før vi nåede Georgetown og pga. den massive kinesiske indflydelse her, kunne man få det, hvilket muslimerne jo ikke spiser. Ellers er der rigtig meget fisk og skalddyr pga. de lange kyststræknnger- og vi har spist det og krydset fingre for friske råvarer og ingen maveproblemer hver gang, og hver gang sluppet for det.



Der er selvfølgelig en række regionale specialiteter. Især Penangs køkken har et fantastisk ry, og en af de populære retter, er asam laksa - ris nudler i en stærk suppe med fisk toppet med bl.a. agurker, ananas mm.



Der er et rigt gadeliv i byerne i Malaysia, og det gør også, at der er rigtig mange steder, man kan købe noget hurtigt mad. Ofte er der små stole og borde, som man kan sidde ved midt på fortovet, eller man kan tage sin mad med.





Vi har ofte købt mad ved et af de mange gadekøkkener og taget med hjem på hotelværelset, hvis vi lige trængte til at være os selv og ikke være til offentlig beskuelse i alle spisesituationer. Så lavede vi "skovtur" med et tæppe på gulvet, det var noget, der passede Gry. Grys absolutte favorit mad har været kylling satay - kyllingespyd krydret med lækre krydderier, med peanutsovs, rødløg og agurker som tilbehør. En bunke kyllingespyd og en skål hvide ris, så var hun glad.






Grillede majskolber kan også fås de fleste steder og er vildt lækre, når man får dem, rygende varme og med smør og salt -mmm. Selma elskede at få lov at sidde og gnave i sådan en :-)




Det kan også godt mærkes, at vi er kommet til troperne på udvalget af frugt - der er ikke den slags frugt, man ikke kan få herovre. Vandmeloner, drsgefrugter, ananas, mango, papaya, passionsfrugt, bananer, guava, lychees,  rambutan... Og så selvfølgelig de ildelugtende durian-frugter, som de lokale er tossede med - men som vi andre synes smager af sur ost og ikke er nogen fornøjelse at spise. Vi har endda set skilte (godt nok i Singapore) på hoteller, der forbyder, at man spiser durian, hmm... Al frugten kan laves til lækre juicer, som vi også flittigt har drukket.







Ovenpå alle de nudler og ris har vi nærmest dagligt haft is-tid - og selvom det ikke har noget med malaysisk mad at gøre, så skal I ikke snydes for lidt billeder af vores glade is-spisere :-) Velbekomme!







Selmas første møde med Oreo kiks var et rigtig godt bekendtskab :-)

2 kommentarer:

  1. MUMS!!! Andet er der vist ikke at sige til alt det LÆKRE-LÆKRE mad :-)
    Fås de malaysiske pithaya'er (dragefrugter) forresten "kun" i hvid udgave? De findes nemlig også med skrigpink frugtkød - de er lidt sødere i smagen, men knap så praktiske til børn (de farver ALT pink!) :-)

    SvarSlet
  2. Vi har kun set dem med hvidt frugtkød. Ser de ens ud udepå, altså med det pinke skrald? Ellers kan det sagtens være, at vi har overset dem, hvis de ser anderledes ud udepå.

    SvarSlet