mandag den 9. august 2010

Cu Chi tunnelerne

35 km nord for Saigon ligger det berygtede Cu Chi område, som amerikanerne kaldte the iron triangle under vietnamkrigen. Området er kendt fra krigen pga. et omfattende tunnelnetværk, som Viet Cong soldaterne brugte til at gemme sig i og udføre overraskelses- og nålestiksoperationer bag fjendens linjer. Jeg havde efterladt Gry og Carina for at tage ud og opleve de klaustrofobiske forhold i disse tunneler ved selvsyn. Vi tænkte, at det nok ikke var så nemt at have Gry med til dette.

Stedet var en stor turistattraktion, ikke mindst for vietnameserne selv. Vores guide var meget informativ, og det var spændende at høre detaljerne om tunnelbyggeriet. Hvordan indgangene blev skjult og bygget, nogle under vand, og hvordan man anvendte de mest horrible faldfælder med bambusspyd, man kan forestille sig. Hvis man ikke kendte tunnelsystemet godt, kunne man nemt komme på gal vej med skjulte fælder. Desuden var tunnelerne så smalle, at mange amerikanske soldater knap kunne kravle igennem dem, og de var konstrueret, så de blev smallere og smallere, jo dybere man kom ned i dem. Hele stedet var en rekonstruktion, da det meste af netværket blev ødelagt af enorme bombardementer - og højdepunktet var selvfølgelig, da vi selv kom ned at kravle i 120m tunnel, der var blevet rekonstrueret.

Anders kravler ned i og op af den lille bitte indgang til en af tunnelerne.

Vi fik også mange fortællinger om Viet Cong soldaterne, som for det meste var lokale bønder - både mænd og nogle kvinder, og som guiden sagde : ”In the day time farmer, in the night time Viet Cong”. Det er ikke svært at forstille sig, hvordan disse soldater har været en meget effektiv guerilla-hær.

Anders kravler igennem en af de bittesmå tunneler.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar