mandag den 23. januar 2012

Det kinesiske nytår - goddag til Dragens år.


Om aftenen den 23. januar var vi med til at fejre det kinesiske nytår og markere begyndelsen på Dragens år. Det blev fejret i Chinatown i Kuala Lumpur med stor pomp og pragt. Vi bor midt i det hele, som nabo til Petaling Street, der er lidt af et samlingspunkt her i Chinatown. Mens ungerne sov sødt og uforstyrret på hotelværelset helt upåvirket af den larm og ståhej, der gik for sig udenfor, skiftedes Anders og jeg til at gå en tur ned på gaden i menneskemylderet for at opleve stemningen.


Kinesisk nytår er også kendt som "månenytår" og er nok den vigtigste af de traditionelle kinesiske helligdage. Den kinesiske kalender er en sol/måne kalender og derfor forskellig fra vores kalender. Det kinesiske nytår ligger forskelligt fra år til år. Vi havde først troet, at vi ville gå glip af det og sidde ude i junglen når det gik løs, men heldigvis nåede vi tilbage til at opleve det. Faktisk varer begivenheden et par uger, med masser af ceremonier og arrangementer løbende, men kulminerer på selve dagen for det kinesiske nytår.




Ifølge en gammel kinesisk legende var der et uhyre, "Nian", der kom på årets første dag for at spise afgrøder, børn mm.! For at beskytte sig selv, satte landsbyboerne mad frem foran deres døre. De fandt så ud af, at uhyret var bange for støj og farven rød. De fandt derfor på at skræmme det væk med fyrværkeri, eksplosioner og ved at hænge røde lanterner op. Sådan startede skikken med at fejre det kinesiske nytår. 2012 er dragens år, og dragen er symbol på held, succes, glæde og styrke.




Da vi var i Kuala Lumpur for en uges tid siden, var de over hele byen, ikke kun her i Chinatown, i fuld gang med at forberede det kinesiske nytår. Det er ikke kun en begivenhed, der bliver fejret af det store kinesiske mindretal, der er her i Malaysia, men er faktisk en national fridag. Der blev hængt røde lanterner og rislamper op, specielle boder og scener blev opsat, dekorationer blev lavet osv.




Her i løbet af dagen har gaderne været sorte af mennesker, der har været trængsel om gadekøkkenerne og alle de små boder - og til aften har alle de røde lanterner, der hænger over det hele, lyst flot op og bidraget til stemningen. Optog med drage dans gik igennem gaderne. Trommens monotone lyd og dragernes skræmmende fremtoning skulle holde onde ånder væk. Billederne nedenfor er fra et optog hvor den høje musik fra trommerne og den tætte menneskemængde skabte en meget intens stemning. Det hele kulminerede i et rabalder at knald og røg da der pludselig blev antændt en masse kinesere(fyrværkeri) midt i menneskemængden der fik hoben til at trække et par skridt baglæns.





Med sådan en fejring kom vi - igen - godt ind i år 2012 - og er nu klar til i morgen aften at tage nattoget til den nordlige del af Malaysia mod nye oplevelser. Pga. det kinesiske nytår har alt været udsolgt, men vi fik fat i de sidste to ud af tre billetter til en sovekupé. Der var udsolgt i den almindelige sovekupé - så vi har flottet os med billetter til en privat, to personers kupé - hvilken luksus :-)

1 kommentar:

  1. Hold da op en masse beretninger der pludselig vælter ind på bloggen, haha. Skønt med lidt rejsebeskrivelser at fordrive de mørke, kolde vinteraftener med herhjemme :-)

    Hvor ser det da bare festligt ud med kinesisk nytår! Der bliver da virkelig gjort noget ud af det med røde lamper i gaderne og drageoptog osv. Fedt! Og hvor smart at bo så tæt på, at I kunne skiftes til at gå ned og opleve stemningen, mens ungerne kunne sove i fred og ro på værelset.

    Også flotte billeder fra junglen! Det ser altså vildt ud med to unger på ryggen på den der Canopy Walkway :-) Men sejt I gjorde det! Det samme kan jeg sige om den seje opstigning op til det der udsigtspunkt - selvom det metermæssigt ikke lyder af meget, så kan jeg SAGTENS forestille mig, hvor hårdt og svedigt det må være for jer alle 4, at klatre op ad stejle trærødder i det varme, fugtige klima! Mon ikke I har nydt jeres bad, da I kom tilbage til hotelværelset, hehe...?!?!

    God tur nordpå :-)

    SvarSlet